O našem středisku a oddílech

Jsme Středisko VJAS Brandýs nad Labem a patříme do celorepublikové organizace Junák – český skaut, z.s.

Skauting umožňuje holkám a klukům po celém světě zažít dobrodružství, učit se novým dovednostem a najít kamarády. Vede je k odpovědnosti za sebe i druhé a k aktivnímu přístupu k životu i společnosti.

Brandýské skautky a skauti se scházejí pravidelně každý týden ve školním roce na schůzkách ve skautském srubu, každá družinka má svůj schůzkový den. Občas (přibližně jednou za dva měsíce) jezdíme na družinové nebo oddílové víkendové výpravy.

Všichni členové střediska společně se setkávají na podzim a na jaře u slavnostního ohně, na brigádách, společně slavíme kolem 22. února skautský svátek Den zamyšlení a v dubnu svátek sv. Jiří – patrona skautů.

Prázdninovým vyvrcholením skautského roku jsou tábory – stanový 14denní tábor pro prvňáčky a starší členy a týdenní příměstký tábor pro nejmenší benjamínky.

Středisko VJAS bylo založeno v roce 1919 a nyní je tvořeno čtyřmi oddíly:

  • 6. oddíl – benjamíci (pro děti v první třídě ZŠ a mladší)
  • 7. oddíl Jitřenky zal. v roce 1990 Jožkou Janákovou – dnes oddíl světlušek a vlčat (pro děti od druhé do páté třídy základní školy)
  • 8. oddíl skautů a vlčat zal. 8. 10. 1991 Františkem „Ferym“ Strachem – dnes oddíl skatek a skautů – do oddílu patří dvě výchovné kategorie (skauti a skautky – druhý stupeň základní školy) a roveři a rangers (středoškoláci)
  • 12. oddíl – Kmen dospělých
Střediskovým logem je slunce vycházející nad Labem.

Název našeho střediska VJAS je spjat s historií skautů ve městě, nesl ho již skautský oddíl v Brandýse nad Labem v letech 1945 až 1948 a také oddíl obnovený v roce 1968. Slovo VJAS vyjadřuje také vykročení místního skautingu z temnot do jasného slunečního prostředí, zobrazuje tak i historii celé organizace Junáka. Převraty z let 1945, 1968 a 1989 jsou tak symbolicky znázorněny jako výstupy z chmurných let nacistické i sovětské okupace a totalitních režimů, zakazujících skauting, do nadějných časů svobody a demokracie.

Ale pokaždé nás baví, když si lámete hlavu, jestli je to zkratka nebo ne.



Naše činnost je spolufinancována městem Brandýs nad Labem – Stará Boleslav.