3. místo Orlíků v krajském kole Svojsíkova závodu

Vyčerpaní a nevyspaní, ale současně spokojení a plní zážitků se vrátili v neděli 4. června domů členové družiny Orlíci ze skautského střediska VJAS Brandýs and Labem. Během víkendu se v Liběchově zúčastnili krajského kola Svojsíkova závodu. Už dříve zaznamenali Orlíci výborný výsledek v okresním kole závodu, které se v dubnu konalo v našem dvojměstí. Jeho pořadateli byla všechna tři střediska ve městě, středisko Stará Boleslav, přístav vodních skautů Retra a středisko VJAS, a s počtem více než třiceti hlídek šlo o nejobsazenější okresní kolo v celé České republice. Stříbrná příčka v okresním kole vynesla Orlíkům postup do krajského kola. A v něm se družina ve složení Eva – Radon, Alenka, Magda – Rychlá šípka a Jirka – Hurvajs, umístila na skvělém třetím místě.

Svojsíkův závod je celostátní soutěží skautek a skautů ve věku od 12 do 16 let a koná se pravidelně co dva roky. Obnoven byl na začátku devadesátých let, jeho kořeny ale sahají až do roku 1946 a do roku 1969.  A právě ročník závodu 1969 a dobu na konci šedesátých let, krátké období mezi druhým obnovením skautingu v roce 1968 a jeho třetím zákazem v roce 1970, vybrali organizátoři jako téma středočeského krajského kola. Už před závodem museli Orlíci natočit krátký medailonek své družinky v retro provedení, na závody si mimo jiné museli přivézt jednotné cvičební úbory a dobu dávno minulou připomínalo i grafické provedení všech materiálů spojených se závodem. Jinak šlo ale o závod všestranný a zcela moderní. Po krásných kokořínských lesích se závodníci pohybovali podle mapy i mobilní navigace. Hledali „kešky“, podávali atletické výkony, stříleli ze vzduchovky i luku, kreslili panorama, z paměti dolovali znalosti skautské historie a současnosti, zdolávali lanové překážky, ošetřovali a evakuovali se, vařili bramboračku, luštili hlavolamy, poznávali přírodniny… A taky vymýšleli a předváděli scénku ze skautského života. Orlíci ztvárnili vypjatou a ne zcela nereálnou situaci, kdy se malý skaut těsně před výpravou rozhodne, že nikam nejede. Se svým výkonem byli spokojení, jak při scénce, tak při všech ostatních disciplínách a „bránách“. Medailové umístění potěšilo nejen závodníky samotné, ale i všechny ostatní členy střediska, kteří jim na dálku drželi palce.

Úspěch Orlíků v letošním krajském kole je v posledních letech už druhým velkým úspěchem střediska VJAS ve skautských závodech, tím prvním bylo vítězství našich světlušek v okresním kole Závodu vlčat a světlušek v roce 2018.